Podcast

Kommunikationspodden

Kommunikationspodden är tillbaka! I den nya säsongen delar Max Landergård programledaruppdraget med Caroline Thunved, generalsekreterare för Sveriges Kommunikatörer, som varannan fredag kommer att prata med spännande gäster om allt du behöver veta inom kommunikation. 

Det du behöver veta om psykologiskt försvar just nu

9 juni 2023

Vilka är det som är ute efter att utöva desinformationskampanjer mot Sverige, vad vill de åstadkomma och hur ska kommunikatörer bete sig? Magnus Hjort, (vik.) Generaldirektör för Myndigheten för Psykologiskt Försvar, gästar i dag Kommunikaitonspodden.

"Det finns olika typer av skäl att man är med i en flock. Om man är bytesdjur så kan man välja flocken för att välja att undvika att bli fångad i massan. Rovdjur kan välja att samarbeta för att nå sina mål. Samma sak gäller sekter, att man inte mår bra och sällar sig till en gruppering som inte är bra men det blir ett slags kognitiv dissonans av det", säger Magnus Hjort. 

Lyssna på veckans avsnitt av Kommunikationspodden!

 

TikTok svarar på kritiken

25 maj 2023

TikToks VD Shou Chew blev kallad till amerikanska kongressen tidigare i år för att bli utfrågad om TikTok. Flera länders regeringar har gått ut och förbjudit ministrar och statsanställda att använda appen. Samtidigt har TikTok fler följare är katolska kyrkan och har på bara fyra år kommit att bli en stark konkurrent till andra plattformar som Facebook, Snapchat och Instagram. 

I veckans avsnitt är Parisa Khosravi, TikToks kommunikationschef i Norden besökare i studion och besöker programledarna Max Landergård och Caroline Thunved. 

Lyssna på veckans avsnitt av Kommunikationspodden!

 

Så gör du din plats attraktiv

12 maj 2023

Thomas Hansen, kommunikationsdirektör vid Umeå kommun gästar Max Landergård och Caroline Thunved i veckans avsnitt av Kommunikationspodden. Han har mycket att vara stolt över. Dagens Samhälle har utsett Umeå kommun till att vara en av de nominerade i tävlingen Årets superkommun. Samtidigt tycker Thomas Hansen att det finns mycket jobb att göra.

– Jag tror att vi varit lite lata. Umeå har fått universitetet, Skellefteå var tilltänkta med tackade nej. Men nu när det händer saker på olika platser så måste vi tänka på vad som är unikt med oss och prata om mervärdet att stanna kvar, eller komma tillbaka, säger Thomas.

Lyssna på veckans avsnitt av Kommunikationspodden!

 

Bästa tipsen om du ska söka ett nytt kommunikationsjobb

27 april 2023

Mathias Wellström, grundare av talangbyrån Trib, är veckans gäst i Kommunikationspodden. Han träffar Max Landergård och Caroline Thunved i studion för att prata om varför många inte anses vara lika heta efter 40 och hur man ska stå ut för att få ett bra jobb.

Åldersdiskriminering på arbetsmarknaden var ett ämne som kom upp när Mathias Wellström besökte Kommunikationspodden. 

– Jag upplever att ålderismen är ett jätteproblem, säger Mathias Wellström.

Lyssna på hela intervjun i veckans avsnitt av Kommunikationspodden!

 

Kommunikatör + chef = sant?

13 april 2023

Linda Corswall, kommunikationsdirektör för Socialstyrelsen inledde sin resa som kommunikatör innan hon steg i graderna och idag är hon högst ansvarig för sextio medarbetare på myndigheten. Hur enkelt är det att gå från att vara kreativ idéspruta till att sitta i ledningsgrupp och ta handen från det operativa arbetet?

- Det kan fortfarande finnas en sorg när medarbetare kommer på en idé som de sedan får göra ut och jag inte får delta operativt, men jag blev bra skolad i Upplands Väsby där laget går före.

Lyssna på hela avsnittet av Kommunikationspodden!

 

Så identifierar du ditt egenvärde

23 mars 2023

Torkild Sköld är officerare som sadlade om och idag är han flitigt anlitad föreläsare som fokuserar på att få oss upptäcka vårt egenvärde. Idag är han veckans gäst i Kommunikationspodden.

- Jag jobbade ett kort tag med rekrytering, och när jag bad klienterna att kort berätta vilka de var - så berättade dem vad de har gjort. För vi är så prestationsinriktade så vi kan inte ens säga vill oss själva vem vi är. Det intressanta jag märkte då var att mina kollegor som också jobbade som rekryterare, hade inte heller lärt sig skilja på sak och person, säger Torkild Sköld. 

Lyssna på hela intervjun i veckans avsnitt av Kommunikationspodden!

 

Så gör du när chefen vill hamna på omslaget av DI Weekend

9 mars 2023

Som kommunikatörer har vi alla varit där. Någon chef kommer plötsligt en dag och säger att hen vill pryda omslaget av en prestigefull tidning, som om det vore den enklaste saken i världen. Johanna Snickars, kommunikations- och varumärkeschef för Alight, vet hur strategin ska läggas upp.

Lyssna på veckans avsnitt av Kommunikationspodden!

 

Där brister AI

24 februari 2023

Louise Barnekow, VD på Mynewsdesk, besöker denna vecka Max Landergård och Caroline Thunved i Kommunikationspodden för att prata om insikter, utmaningar för kommunikatörer och även diskutera AI, ett verktyg som Mynewsdesk numera arbetar med i sina tjänster. 

Lyssna på hela intervjun i veckans avsnitt av Kommunikationspodden.

 

 

Hur ska man tänka kring segmentering?

10 februari 2023

Barncancerfonden genererade över 500 miljoner till barncancerforskning förra året. Johnny Kroneld, chef för kampanj och event vid Barncancerfonden är veckans gäst i Kommunikationspodden.

”TikTok är en självklarhet bland kanalvalen men vi måste släppa kontrollen på ett annat sätt, för det är användarna som är kreatörerna”, säger Johnny Kroneld. Hör hela intervjun i veckans avsnitt av Kommunikationspodden. 


 

Knutssons tips om employer branding

25 januari 2023 

Jennie Knutsson kom till en organisation i fritt fall, åtminstone om man skulle lita på vad siffrorna sa om Aller som arbetsgivarvarumärke. Då inleddes en resa hon berättar om i veckans avsnitt av Kommunikationspodden. 

Aller Media, grundat 1927, äger idag bland annat fyra kommunikations- och contentbyråer som är samlade inom Ahead Group (Narva, Make Your Mark, OTW och Oculus), e-handelsbolag och även tidskrifterna som de kanske är mest kända för. Femina, Hänt Extra med flera. 

Aller Media visade dåliga siffror när det kom till arbetsgivarvarumärke. Jennie Knutsson fick i uppdrag att vända trenden. 
- Ledningsgruppen var för det första på och ville att jag skulle driva. Samtidigt var det en pedagogisk utmaning för kommunikation är inte en vetenskap på det sättet, där jag kan visa på ett diagram att "här är vi nu och följer vi bara den här formeln så kommer vi lyckas på tre år", men jag hade en känsla och en tanke att det här måste vi bygga, säger Jennie Knutsson.

Hör mer I Kommunikationspodden där hon gästar Max Landergård och Caroline Thunved. 

 

15 december - "När Stenberg ringde ställde jag mig upp"

El, vatten och wi-fi. Saker konsumenter tar för givna. Hur ska Pia Rosin, kommunikationschef vid Telenor, bidra till att göra erbjudandet relevant? Idag är hon gäst i Kommunikationspodden.

Pia Rosin började inom Kinnevik med investeringar relation 2001, och hon säger att Stenbeck var närvarande, alltid - enligt henne.


- Han hans i huset, alltid, på ett sätt som var helt enormt. Snacka om kulturbärare. Jag pratade i telefon med honom en gång och jag minns att jag ställde mig upp när vi pratade, säger Pia Rosin.


När det kommer till kommunikation har Pia en fast övertygelse.


- Utgå inte från vad du själv vill sälja. Utgå från vad andra har nytta av och vill veta. Var lite bjussig, då kommer folk att lyssna på dig. Vi kan bjuda på smarta tjänster och information. Hur man skyddar sig från bovar på nätet, eller vilken standard på wifi man ska ha. Vilka tekniska prylar som drar olika ström i olika sammanhang, sådana saker, säger Pia Rosin.


Lyssna på mer i veckans avsnitt av Kommunikationspodden.

 

 

2 december - Fredrik Kullberg har kroknat på floskler

Fredrik Kullberg, journalist på tidningen Chef och författare till boken ”Svensk Floskelordbok - managementjargong, politiska plattityder, värdegrundbabbel” gästar Kommunikationspodden.


Bokaktuelle Fredrik Kullberg har kroknat på floskler, till den grad att han skrivit en hel bok där han listar ord som han tycker speglar tidsandan. Nu är han veckans gäst i Kommunikationspodden, där han gästar programledarna Max Landergård och Caroline Thunved.


- En annan viktig sak vad gäller uppkomsten av det här snömosiga språkbruket är expertsamhället. Framväxten av de här många högspecialiserade funktionerna som vi sett så många av de senaste decennierna. Högutbildade människor som jobbar med högspecialiserade saker. Ganska hög status. Ganska hög lön. Funktionerna är inte glasklara för gemene man, plus att de är nya så pass nya, så har det blivit viktigt att skapa et fackspråk som skiljer den egna specialistfunktinen från andra. Det har fått det här språket att växa fram och blomstra, till exempel inom HR. Det här terapeutiska. Man pratar mycket om upplevelser. Som om ni får ett nytt misslyckat digitaliserat planeingssystem som är så misslyckat att ni varken kan planera ert arbete eller er framtid, så blir det gärna en fråga, inte främst om organisation utan om medarbetarupplevelse. Det här är eventuellt något som du upplever i din hjärna. Det hör man på ordet, att det är något subjektivt. Det hör man på ordet. Och på blir det ett subtilt sätt att förflytta ansvar från organisation till individ, säger Fredrik Kullberg.
Hör hela avsnittet i Kommunikationspodden.

 

 

17 november – Helena Lyth. Livet som influencer

Efter 20 år som AD på byrå ville Helena Lyth växla om. Idag driver hon helenalyth.se och är sitt egna mediehus med kanalnärvaro och framträdanden. I Kommunikationspodden berättar hon om hur livet so influencer ser ut.
 
Helena Lyth, kreativ inspiratör, besöker Max Landergård och Caroline Thunved i veckans avsnitt av Kommunikationspodden.
 
"När jag jobbade på byrå fanns det copy, strateg, planer och man anlitade fotografer och stylister och allt. Jag är ju allt det där. När en kund kommer måste jag kolla budget, tidplan och vad som är unikt med produkten. Det ska vara unikt och jag ska köpa, laga maten, styla, fotografera, så ska jag själv vara med på bilden, och sedan skriva texter och publicera i alla möjliga kanaler och sedan ta hand om alla kommentarer. Jag tror inte folk förstår hur mycket jobb som ligger bakom. De som jobbar såhär, som influencers, är oftast enmansbyråer", säger Helena Lyth.
 

 

4 november – Johan Eriksson: "Det har aldrig varit så svårt eller så roligt som nu"

Johan Eriksson, mångfaldig prisvinnare och idag kommunikationschef för konsultbyrån PwC gästar Max Landergård och Caroline Thunved i Kommunikationspodden.

Kommunikation sitter ofta högt upp på agendan på företag och organisationer. Vi som representerar yrket sitter ofta i högsta ledningen vilket gör att omvärlden förstår att vi bidrar med ett värde, menar Johan Eriksson

"Området har utvecklats enormt. Tänk bara vad mycket som hänt på 10 år. Mycket brus vilket ger en utmaning men också möjligheterna. Å ena sidan var det enklare förr att nå ut med något internt och alla samlades kring sina lägereldar eller att man PR-mässigt får genomslag om man finns med på Rapport 19.30. Idag finns fler möjligheter men det är svårare eftersom det är ständig konkurrens om uppmärksamheten." 

Lyssna på hela intervjun här.

 

21 oktober - Johanna Lindell: ”Kommunikatörer har ingen att bolla med”

"Som kommunikatör förväntas du vara en allkonstnär. Du ska vara strateg, producent… Du ska vara expert på alla kanaler. En hel del tycker kanske ”det är väl bara att göra”, bara för att man själv lägger upp bilder på Facebook. Alla kan lägga upp någon rolig grej på Facebook, men att ha hela strategin för en organisations kanal i sociala medier är något helt annat. Många har vardagen att vara ensam som kommunikatör och då har du aldrig någon att bolla med, säger Johanna Lindell." 

Lyssna på hela intervjun här. 

 

 

7 oktober - Kristina Stutterheim: ”Även på chefsnivå kan det vara så att man inte förberett sig”

Efter att ha innehaft tjänsten som kommunikationsdirektör vid Systembolaget kommer Kristina Stutterheim byta jobb. Som konsult ska hon rekrytera chefer.
Som gäst i Kommunikationspodden pratar hon förändringsledning och den perfekta arbetsintervjun.

Som kommunikationschef för Lärarförbundet, Riksteatern och senast kommunikationsdirektör i fyra år för Systembolaget sadlar Kristina Stutterheim om och ska som konsult rekrytera chefer.
I Kommunikationspodden gästar hon Max Landergård och Caroline Thunved.


- Jag har rekryterar ganska många genom åren och när man väl sitter där så tycker jag man märker om personen är ”här”, är personen nyfiken, har personen ett intresse. Har man förberett sig? Även på chefsnivå kan det hända att man inte förberett sig, som på frågan om man vad vill utveckla hos sig själv. Det säger mig två saker, antingen att man inte är förberedd eller saknar självkännedom.

Hur genomförs en lyckad förändringsledning, hur ska ledarskapet av idag utformas och hur ser Kristina Stutterheim på kommunikatörens roll? Hör allt i veckans avsnitt av Kommunikationspodden.

 

 

 

23 september - Per Schlingmann, bokaktuell expert på kommunikation, strategi och framtidsfrågor

Tillsammans med Kjell A. Nordström har Per Schlingman just släppt boken Momentum som analyserar omvärldshändelsernas påverkan på samhället. Med klimatkris, finanskris och ett pågående krig är det många aspekter att förhålla sig till, som också banat väg för ett nytt sätt för ledningar att se på kommunikation, menar Schlingmann.

 

- Det är styrelser som diskuterar frågor som tidigare legat hos kommunikationschefer och HR. Där har det skett en stor förskjutning i vad som är företagens konkurrensfaktorer. Där hamnar frågor som kommunikation, talangförsörjning, hur man organiserar sig, den typen av frågor, säger Per Schlingmann.

Hör hela intervjun i veckans avsnitt av Kommunikationspodden där Per gästar Max Landergård och Caroline Thunved.

 

 

 

8 september - Helena Salomonsson, kommunikationschef för Socialdemokraterna

En miljon dörrknackningar, skor, t-shirt och kepsar. Communication by merch ett tema när Helena Salomonsson, kommunikationschef för Socialdemokraterna är veckans gäst i Kommunikationspodden.
 

- För oss startade allt på kongressen, då Magdalena valdes som partiledare. Det var som var roligt var att se henne som person att alla ser henne som en rättfram, orädd person och de elementet ville vi ha med när vi skulle bygga kommunikationen runt henne. Budskapsmässigt blev det tydligt när vi började jobba med henne att hon hade bestämt sig för tre prioriteringar, bland annat att vända stenar. Det började hon säga i sina första tal, och det tog vi rygg på - det som hon ville säga, säger Helena Samuelsson.

 

 

 

31 augusti - Martin Borgs, Moderaternas kommunikationschef

I dagens avsnitt gästas Kommunikationspodden av Moderaternas och Socialdemokraternas kommunikationschefer Martin Borgs och Helena Salomonson.

 

 
 

 

Sveriges Kommunikatörers kommunikationspodd - arkiv

Har du missat några poddavsnitt? Här hittar du vårt arkiv.

 

Är kommunikatören missförstådd med avsikt?

27 september 2019 | Tydligare yrkesbeskrivning, undvik offerkoftan och välkomna granskning. Det var budskapen när Sveriges Kommunikatörer arrangerade ett seminarium om medias rapportering om kommunikatörer på Bokmässan i Göteborg. 

Medverkande:

Erik Lagersten, förändringsdirektör på Västra Götalandsregionen
Stefan Lundin, kommunikationschef för Geely Innovation Centre och PR-rådgivare för Chimney Group
Josefin Ziegler, redaktionschef och ansvarig utgivare SVT nyheter Väst.

Moderator:

Anders Svensson, digital kommunikatör på Simrishamns kommun och driver podden Svensson & Mattisson.

 
Årets kommunikativa ledare – Christina Nordin

2 september 2019 | Den 28 mars 2019 blev Christina Nordin, generaldirektör på Jordbruksverket, utsedd till Årets kommunikativa ledare på prisgalan Stora Kommunikatörspriset. Sveriges Kommunikatörers generalsekreterare, Hanna Brogren, besökte Nordin i Jönköping för att diskutera ledarskap och kommunikationens viktiga betydelse i organisationer.

Medverkande:
Christina Nordin, generaldirektör på Jorbruksverket
Hanna Brogren, generalsekreterare på Sveriges Kommunikatörer

Tack till Per Carlsson på Domstolsverket som hjälpte till med inspelningen. 

 
Forskningen är tydlig – Ledarskap är kommunikation

1 juli 2019 | Nyckeln till framgångsrika organisationer är kommunikation och ledarskap. Sveriges Kommunikatörer bjöd under Almedalsveckan in experter för att diskutera morgondagens kommunikativa ledarskap och vad som krävs av kommunikatörerna.

Medverkande:

Hanna Brogren, generalsekreterare på Sveriges Kommunikatörer
Maria Rosengren, Business Unit Director på Kantar Sifo
Klara Adolphson, Director and Head of Experience delivery på PwC Experience Center
Siri Wikander, Director of People Growth på Scandic Hotels
Mårten Lyth, kommunikationsdirektör på Spendrups 

Moderator: Max Landergård

 

Demokratin hotas – kommunikatörer och medier behöver varandra

2 juli 2019 | Myndigheter, företag och medier – alla värnar på sitt sätt demokratin. Kommunikatörens uppdrag är att vårda förtroende och mediernas att granska att organisationer är värda att förtjäna det. Men hur bemöter vi tillsammans hoten mot en levande demokrati och hur minskar vi polariseringen i samhället?

Medverkande:

Erik Lagersten, kommunikationsdirektör på Västra Götalandsregionen
Viveka Hirdman-Ryrberg, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Investor
Eva Burman, chefredaktör och ansvarig utgivare på Eskilstuna-Kuriren, Katrineholms-Kuriren och Södermanlands Nyheter
Emanuel Karlsten, journalist
Max Landergård, moderator

 

Kommunikatören & journalisten - vem leder vem?

10 februari 2019 | Samtalet om relationen mellan kommunikatörer och journalister verkar aldrig att ta slut, men vem leder egentligen vem? I det här avsnittet fördjupar sig Hanna och Unni i relationen och diskuterar bland annat bådas uppgift att hantera desinformation, hur kommunikatörer bidrar till demokratin och på vilket sätt AI och digitalisering kommer att påverka professionernas framtid.

Medverkande:

Unni Jerndal, kommunikationschef på Bankgirot
Hanna Brogren, generalsekreterare på Sveriges Kommunikatörer

 

Vad gör en kommunikatör stark?

19 november 2018 | Hur ser kommunikatörens roll ut när världen, arbetsplatsen och affärslivet förändras? I det här avsnittet diskuterar Hanna och Unni hur kommunikatören förstärker sin position i organisationen, men även vad kommunikatören har att bidra med som ingen annan har.

Medverkande:

Unni Jerndal, kommunikationschef på Bankgirot
Hanna Brogren, generalsekreterare på Sveriges Kommunikatörer

 

Kommunikationen under valrörelsen

1 oktober 2018 | Målgrupper, budskap och kanalval – hur kommunicerade partierna under valrörelsen? I det här avsnittet diskuterar Unni Jerndal, kommunikationschef på Bankgirot och Hanna Brogren, Sveriges Kommunikatörers generalsekreterare, valrörelsen ur ett kommunikativt perspektiv.

Medverkande:

Unni Jerndal, kommunikationschef på Bankgirot
Hanna Brogren, generalsekreterare på Sveriges Kommunikatörer

 

Varumärket, kommunikatören och etiken | Sveriges Kommunikatörer i Almedalen

3 juli 2018 | Kommunikatörens ansvar är att stärka varumärket. Det representerar allt större värden hos både företag och organisationer. När tilliten sjunker i samhället är det svårt att vinna förtroende hos kunder, omvärld, investerare och anställda. Hur påverkas kommunikatören och hur vägleder etiken?

Medverkande:

Cilla Benkö, vd, Sveriges Radio
Charlie Stjernberg, krishanteringsexpert, Prime PR
Sara Paulsson, ansvarig samhällsrelationer, IKEA Group
Per Mossberg, ordförande, Sveriges Kommunikatörer

Moderator:

Max Landergård

 

AI och digitalisering kräver ny kommunikation | Sveriges Kommunikatörer i Almedalen

2 juli 2018 | När det som kallas den fjärde industriella revolutionen gör sitt intåg omstöper det affärsmodeller och sättet att arbeta i många branscher. Vilka värderingar är viktiga att förmedla och hur påverkar det kommunikationen? Hur påverkas samhället, företagen och människorna?

Medverkande:

Åsa Jamal, kommunikationschef, Telia Sverige
Olof Hernell, digitaliseringschef, EQT
Margareta Steinsvik, futurist och företagsledare, Bulls Press Group
Jan Artem Henriksson, medgrundare, SelfLeaders och Valuesmatch
Hanna Brogren, generalsekreterare, Sveriges Kommunikatörer

Moderator:

Max Landergård

 

Michael Wahlgren | Kommunikatörens nya roll

15 januari 2018 | Sökordsoptimering sägs vara vägen till vårt medvetande. Pineberrys grundare Michael Wahlgren berättar varför, hur och när sökordsoptimering fungerar och förklarar hur du kan få ditt företag att tjäna pengar på att skriva rätt copy. 

Gäst:
Michael Wahlgren

Programledare:
Max Landergård.

 
Livesnack – Nyårskarameller 2017 | Kommunikatörens nya roll

7 december 2017 | Vad utmärker kommunikationsåret 2017? Vilka trender såg vi och vilka var de hetaste snackisarna? Vilka kampanjer fick störst genomslag och varför? Sveriges Kommunikatörer sammanfattar 2017, och trendspanar inför 2018.

Medverkande:

Olle Lidbom, kommunikationschef på Norstedts
Maria Nilsson, grundare och vd för Credicon
Jesper Åström, digital taktiker på For Sure Agency

Moderator: Max Landergård.

 
Tommie Cau om gigekonomi | Kommunikatörens nya roll

6 november 2017 | Att få jobba med vad du vill, med vem du vill, hur mycket du vill - och när du vill. Det låter som en dröm. Är gigekonomi framtidens sätt att arbeta? De tror i alla fall kommunikations- och HR-konsulten Tommie Cau, som själv har giggat i tolv år.

– Nu finns det efterfrågan och då kan du jobba med vad du vill, säger han. Men passar det alla?

Programledare: Max Landergård.

 
Ett år innan valet 2018 | Livesnack

4 juli 2017 | Hur kommer riksdagspartiernas kommunikation att se ut inför valet 2018? Toppkommunikatörer från samtliga riksdagspartier diskuterar kommunikationsstrategi, kriskommunikation och kanalval. Moderator: Max Landergård.

Medverkande
 • Vänsterpartiet – Marie Antman, kommunikationschef
 • Socialdemokraterna – Juan-Pablo Roa, biträdande kommunikationschef
 • Miljöpartiet de gröna – Henrik Svensson Karlsson, kommunikationschef
 • Centerpartiet – Jessica Bissmark, presschef
 • Liberalerna – Tanja Tabrizian Selfors, kommunikationschef
 • Kristdemokraterna – Mia Widell, kommunikationschef
 • Moderaterna – Mattias Thorsson, kommunikationschef, Moderaterna Stockholms stad och län
 • Sverigedemokraterna – Joakim Wallerstein, kommunikationschef
 
Vi utan dem – är kärlekssagan mellan journalister och kommunikatörer slut? | Almedalsveckan 2017

4 juli 2017 | Kommunikatörerna blir fler. Journalisterna färre. Numera kan kommunikatörer nå̊ sina målgrupper utanför traditionella medier. Hur påverkar det hur journalister jobbar? Blir effekten av kommunikationen bättre om man publicerar allt content på̊ sociala medier, utan en trovärdig distributör i ryggen?

Medverkande
 • Thomas Mattsson, chefredaktör, Expressen
 • Per Ljungberg, kommunikationschef, PostNord Sverige
 • Moa Kärnstrand, journalist
 • Cecilia Schön Jansson, vd, Sveriges Kommunikatörer
 • Max Landergård, moderator
 
Falska nyheter – så behåller du trovärdigheten i ett brusigt medielandskap | Almedalsveckan 2017

3 juli 2017 | Många medieanvändare tvivlar på̊ uppgifter i media just nu. Hur blir din organisation riktigt trovärdig? Hur får man medborgare och konsumenter att bli källkritiska? Hur hanterar kommunikatorers desinformation – samt vänder den till sin fördel?

Medverkande

 • Jan Helin, programdirektör, SVT
 • Annika Rembe, generaldirektör, Svenska institutet 
 • Fredrik Bengtsson, tf kommunikationschef, Migrationsverket
 • Anna Erman, head of Marketing & Corporate Communications, Danske Bank Sverige
 • Max Landergård, moderator 
 
Marita Wengelin | Kommunikatörens nya roll

16 juni 2017 | Bekanta dig med Marita Wengelin, Head of PR på Max Hamburgare, som bland annat pratar om hur värderingar som ledstjärna kan stärka företag, vikten av att hjälpa människor nå sin fulla potential och Greenfamiljen – Max Hamburgares framgångsrikaste produktlansering någonsin. Programledare: Max Landergård.

 
Henric Byström | Kommunikatörens nya roll

24 maj 2017 | I Sveriges Kommunikatörers senaste poddavsnitt berättar Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg, om sina erfarenheter av innovativ kommunikation. Han menar att om idén på skissbordet ger lite magont, så har du satt grogrunden till en innovativ idé. Men det gäller också att förankra kommunikationsinsatserna både internt och externt – så att varumärkets röda tråd inte brister. Programledare: Max Landergård.

 
Emma Stjernlöf | Kommunikatörens nya roll

26 april 2017 | Möt Emma Stjernlöf, nordisk varumärkeschef för Adidas och tidigare kommunikationschef för Google i Sverige. I det fjärde avsnittet av Kommunikatörens nya roll betonar hon förmågan att kunna anpassa sig till förändring som en av de mest avgörande beståndsdelarna i Adidas kommunikation. Programledare: Max Landergård.. Programledare: Max Landergård.

 
Farida Al-Abani, Charlie Eriksson & Sophie Lokko | Kommunikatörens nya roll

20 mars 2017 | Vad tror unga kommunikatörer om yrkets framtid? Möt Farida, Charlie och Sophie som är nominerade i kategorin "Årets unga talang" på Stora Kommunikatörspriset. Programledare: Max Landergård.

 
Mark Vadasz | Kommunikatörens nya roll

20 februari 2017 | Andra avsnittet av podcastserien Kommunikatörens nya roll. Mark Vadasz, kommunikationschef på Säkerhetspolisen, berättar om en säkerhetstjänst som blivit mer öppen, värdet av kreativitet och om varför kommunikatören måste vara en punkare i själen. Programledare: Max Landergård.

 
Joseph Borenstein & Linnea Rinäs | Kommunikatörens nya roll

23 januari 2017 | Säsongspremiär av Sveriges Kommunikatörers podd. Den nya säsongen handlar om Kommunikatörens nya roll. Första avsnittet gästas av Linnea Rinäs, PR-konsult på Cohn & Wolfe och Joseph Borenstein, presschef på Trygg-Hansa, som tillsammans blev juniorvärldsmästare i PR när de vann guld i Cannes Young Lions 2015.

 
Digitalt varumärke | Sveriges Kommunikatörer i Almedalen

18 augusti 2016 |  Hur skapar du samhällsengagemang med digital kommunikation? Idag bygger allt fler företag och organisationer sitt varumärke digitalt för att engagera och beröra. Under Almedalsveckan 2016 arrangerade Sveriges Kommunikatörer ett seminarium om att bygga digitala varumärken. I panelen deltog Marcela Sylvander, kommunikationsdirektör på Försvarsmakten, Silvia Ernhagen, marknadschef på Bris, Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör på SVT, och Sedir Ajeenah, copywriter på Garbergs. Max Landergård modererade samtalet.

 
Kriskommunikation | Sveriges Kommunikatörer i Almedalen

11 augusti 2016 |  Öppenhet, tydlighet och snabbhet är det viktigaste att tänka på i krissituationer. Men vem ska säga vad, när och på vilket sätt? Under Almedalsveckan 2016 arrangerade Sveriges Kommunikatörer ett seminarium om kriskommunikation. Deltog gjorde Marcus Thomasfolk från Volkswagen Sverige, Carola Määttä från Försäkringskassan och Cecilia Schön Jansson från Sveriges Kommunikatörer. Max Landergård modererade samtalet.

 
Cecilia Sjöholm | Mina Misstag

7 april 2016 | Vad gör du när en granskande reporter knackar på dörren? Cecilia Sjöholm är kommunikationsdirektör på Oatly. I det senaste avsnittet av podden Mina Misstag berättar hon om de gånger då det inte riktigt gick som planerat.

 
Henrik Axelsson | Mina Misstag

4 februari 2016 | Har du någonsin tagit ett beslut som du i efterhand önskar att du hade förankrat mer? Då är du inte ensam. Henrik Axelsson har en rik flora av olika jobb i sin karriär. Idag är han kommunikationsansvarig på Stora Enso Hylte Bruk. I Mina Misstag berättar han om några misslyckanden han varit med om, och vad han har lärt sig av dem.

 
Charlotta Wikström | Mina Misstag

11 december 2015 | Vad händer när man blir för bossig? Hur ges feedback på bästa sätt och vad händer när ledningen upptäcker att man sagt fel i en av Sveriges största tidningar? Med marknads- och kommunikationsdirektörstitlar hos några av de största varumärkena i Sverige har Charlotta Wikström hunnit med mer än vad många gör på en livstid. I Mina Misstag ger hon en öppenhjärtig intervju och bjuder på många insikter.

 
Roger Strandahl | Mina Misstag

12 november 2015 | Hur gör du om du lovat dina kunder något som du senare inser kommer vara omöjligt att hålla? Roger Strandahl, Head of Corporate Communications på energibolaget Eon, var informatör när stormen Gudrun gjorde 250 000 hushåll strömlösa. I Sveriges Kommunikatörers podd Mina Misstag berättar han om de tillfällen då det inte gick som planerat.

 
Helga Baagøe | Mina Misstag

15 oktober 2015 | Vad gör du när du råkar skicka ut en release innan ett officiellt styrelsebeslut har tagits? Helga Baagøe har varit kommunikationsdirektör på SJ och SVT och har lång erfarenhet av att jobba med kriskommunikation. I Mina Misstag berättar hon om de tillfällen då det inte gick som planerat. Hon delar även med sig av en stor personlig kris och hur den påverkat hennes ledarskap.  


Tillgänglig i iTunes och Google Play

Du kan lyssna på podden via Podbean och prenumerera via iTunes eller genom de vanligaste Android-apparna för podcasts. Sök efter "Sveriges Kommunikatörers podd".

loader
Laddar